Όφις ο ποικίλος
Φίδι παρδαλό
Σύνδεσμοι


Ο ελέφαντας που δεν κρύβεται...
1078 αναγνώστες
Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011
00:52

 

Ο ελέφαντας που δεν κρύβεται...      

 

 

Η ανακοίνωση της συγχώνευσης των δυο μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών της χώρας, κάτω από τη σκέπη και τη συνδρομή της κελεμπίας του εμίρη του Qatar, γέννησε από την πρώτη στιγμή πλήθος ερωτημάτων.

 

Ερώτημα 1: Πως και ο βασικός μέτοχος της Eurobank δίνει τον πρώτο λόγο της μετοχικής ανταλλαγής στους μετόχους της Alphabank;

Ερώτημα 2: Πως και δεν καλύπτει μόνος του τη ΑΜΚ που χρειάζεται η Eurobank, και ουσιαστικά «εγκαταλείπει» το τραπεζικό του παιδί εις χείρας των κκ. Κωστόπουλου και Εμίρη;

Ερώτημα 3: Γιατί βιάζεται και ανακοινώνει τη συγχώνευση, την έλευση του εμίρη και την άρνηση συμμετοχής στο Τ.Χ.Σ., πριν η Blackrock προβεί στον έλεγχο και ανακοινώσει τα συμπεράσματα της;

Ανάλογα ερωτήματα και σκέψεις είχαμε αναπτύξει σε προηγούμενη ανάρτηση μας, με τίτλο «Μαύρος βράχος που τους έφαγε…» http://tradenews.gr/open-mind/197-kj.html

Και η απάντηση βρέθηκε τελικά στα δημοσιευμένα στοιχεία της τράπεζας, στο ενημερωτικό δελτίο για την οικονομική χρήση του 2010.  Διότι όπως λέει και ένα παλαιό ρητό των Bushmen της Αφρικής, «ο ελέφαντας δεν μπορεί ποτέ να κρυφτεί πίσω από το δέντρο.»

Έτσι στο εδάφιο 32 που αναφέρεται στα υβριδικά κεφάλαια της τράπεζας διαβάζουμε ότι :

Στις 29 Ιουλίου 2009, η Τράπεζα, μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού, EFG Hellas FundingLimitedεξέδωσε € 300 εκατ. προνομιούχων τίτλων οι οποίοι αποτελούν εποπτικά κεφάλαια (Lower Tier 1) για την Τράπεζα. Η έκδοση αυτή έγινε σε συνέχεια της από 30 Ιουνίου 2009 απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας, βάσει της οποίας επιτρέπεται η τμηματική έκδοση αντίστοιχων τίτλων μέχρι του ποσού των € 500 εκατ. Οι προνομιούχοι τίτλοι δεν έχουν προκαθορισμένη ημερομηνία αποπληρωμής και παρέχουν στον εκδότη το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής πέντε χρόνια μετά την ημερομηνία έκδοσης και σε τριμηνιαία βάση από τότε εφεξής. Επιπρόσθετα, οι τίτλοι, υπό ορισμένες συνθήκες, είναι μετατρέψιμοι σε κοινές μετοχές Eurobank EFG με έκπτωση 12% από την τρέχουσα τιμή της μετοχής κατά το τελευταίο διάστημα που θα προηγηθεί της ανταλλαγής. Οι υποχρεώσεις του εκδότη φέρουν την εγγύηση της Τράπεζας. Οι τίτλοι πληρώνουν σταθερό μη-σωρευτικό μέρισμα που υπολογίζεται με ποσοστό 8,25% ετησίως και καταβάλλεται κάθε τρίμηνο. Το μέρισμα των προνομιούχων τίτλων πρέπει να δηλωθεί και να πληρωθεί αν η Τράπεζα διανείμει μέρισμα. Οι προνομιούχοι τίτλοι είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου.

Και το ερώτημα του φίλου μου του supertrader, είναι εξαιρετικά αφοπλιστικό : Για να καταλάβω δηλαδή, αν  η Eurobank  φτάσει στο 0,30 οι κάτοχοι του ειδικού ομολογιακού δανείου «κάτω από ορισμένες συνθήκες» λαμβάνoυν 1δις κοινές μετοχές με 12%  επιπλέον έκπτωση... οπότε όσο πιο χαμηλά τόσο πιο καλά και πιο πολλά ….

Συμπερασματικά ο μυστηριώδης ελέφαντας που κρύβεται πίσω από το δέντρο της ανακοινωθείσας σχέσης ανταλλαγής ανάμεσα σε Alphabank και Eurobank, έχει από το 2009 ένα εξαιρετικό deal στα χέρια του. Επενδεδυμένο κεφάλαιο 300 εκατ. Ευρω, απόδοση 16,50% μέσα σε 2 χρόνια, μετατροπή των ομολογιών σε κοινές μετοχές με έκπτωση 12%, κάτω από ορισμένες συνθήκες που τώρα λάμπουν στο φως του ηλίου. Δηλαδή απόδοση 30% σε 2 χρόνια. Σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές, ο ελέφαντας θα βρεθεί ως κρυφός μέτοχος με επιπλέον 1 δισεκατομμύριο μετοχές πιστωμένες στον λογαριασμό του, με ένα εξαιρετικό discount!

 

Κι άσε τα calculators των μικρομετόχων, να έχουν πάρει φωτιά από τις πράξεις και τους υπολογισμούς για το πόσες μετοχές και σε ποια τιμή τελικά θα αποκτήσουν. Κι άσε τα τερματικά των traders να λιώνουν μέσα από τους υπολογισμούς για trading βασισμένο στο arbitrage ανάμεσα στις τιμές των 2 μετοχών στο Χρηματιστήριο. Και φυσικά άσε την Blackrock να ψάχνει τους κρυμμένους σκελετούς στα λογιστικά ντουλάπια και το Ελληνικό Δημόσιο, την Τρόϊκα και την ΕΚΤ να καλούν τις τράπεζες να απευθυνθούν στο ΤΧΣ για την βιωσιμότητα τους και τη σωτηρία τους.

K.X. (για το www.tradenews.gr) Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011 19:40

 
 
Σχετικές μετοχές:
ΓΔ ΕΥΡΩΒ
Σχόλια

28/02 23:59  BLACKADDER
Προφητικο τελικα.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
".... ο Επίκουρος έλεγε για τον Αριστοτέλη πως "αφού κατέφαγε την πατρική κληρονομιά, κατατάχθηκε στον στρατό και αφού απέτυχε κι εκεί άρχισε να εμπορεύεται φάρμακα. Αργότερα όταν άνοιξε η σχολή του Πλάτωνος, ο Αριστοτέλης πήγε και παρακολούθησε τις διαλέξεις - δεν ήταν και ανεγκέφαλος (ουκ ων αφυής)- και σταδιακά απέκτησε το γνωστό του χαρακτήρα"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις