Όφις ο ποικίλος
Φίδι παρδαλό
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Σύνδεσμοι


ΟΥΧ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΕΙΝ*
1919 αναγνώστες
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013
00:06

Καστοριάδης: Ουδείς μπορεί να δώσει απάντηση στην ερώτησή σας για ποιο λόγο, κάποιος, σε μιαν ορισμένη στιγμή, δεν δημιούργησε κάτι.

Εάν ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, τότε, ας του ορίσουμε έναν κηδεμόνα. Εγώ λέω ότι ο ελληνικός λαός -όπως και κάθε λαός- είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, συνεπώς, είναι υπεύθυνος και για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Καστοριάδης: Δεν δικάζουμε κανέναν. Μιλάμε για ιστορική και πολιτική ευθύνη.

«εγώ θα διορθώσω το ρωμέικο;».   -Ναι, κύριε, εσύ θα διορθώσεις το ρωμέικο, στο χώρο και στον τομέα όπου βρίσκεσαι

 

*Ο Κορνήλιος Καστοριάδης (Κωνσταντινούπολη, 11 Μαρτίου 1922- Παρίσι, 26 Δεκεμβρίου 1997) ήταν Έλληνας φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής. Συγγραφέας του έργου Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας, διευθυντής σπουδών στην Σχολή Ανωτέρων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού από το 1979, και φιλόσοφος της αυτονομίας, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ου αιώνα.

http://gkdata.gr/2012/02/20/%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CF%8E/

*.Ο Σπερθίας, ο γιος του Ανήριστου, και ο Βούλης, ο γιος του Νικόλαου, .. προσφέρθηκανεθελοντικά να πληρώσουν με την ζωή τους την οφειλόμενη ικανοποίηση προς τον Ξέρξη για τους κήρυκες του Δαρείου που είχαν βρει τον θάνατο στη Σπάρτη (: Τους σκότωσαν, μόλις τους είπαν να υποδουλωθούν στον Πέρση βασιλιά, θεωρώντας το προσβολή. Επειδή, όμως, οι κήρυκες/πρέσβεις ήταν ιερές οντότητες, θεώρησαν τον λοιμό που έπεσε αργότερα θεϊκή τιμωρία, γι” αυτό πήραν την παραπάνω απόφαση) .. Καθώς λοιπόν πορεύονταν προς τα Σούσα επισκέφτηκαν και τον Υρδάνη, (: Πέρσης, αρχηγός των 10.000 «αθανάτων» της σωματοφυλακής του «Μεγάλου Βασιλιά» και διοικητής των παραθαλάσιων ασιατικών περιοχών, που…), .. τους ρώτησε τα εξής: “Λακεδαιμόνιοι, γιατί αποφεύγετε να συμφιλιωθείτε με τον βασιλιά; .. Αν θέσετε τον εαυτό σας στην υπηρεσία του βασιλιά,  ο καθένας σας θα έχει την δυνατότητα να εξουσιάζει ένα τμήμα της Ελλάδας, που θα σας παραχωρούσε ο βασιλιάς”. Σ’ αυτά όμως εκείνοι αποκρίθηκαν: “Υδάρνη, η συμβουλή που μας δίνεις δεν αφορά όμοιες καταστάσεις. Δίνεις δηλαδή συμβουλές για κάτι για το οποίο έχεις πείρα, ενώ είσαι άπειρος άλλων πραγμάτων. Ξέρεις δηλαδή καλά τι σημαίνει να είσαι δούλος, αλλά δεν έχεις αποκτήσει ακόμη εμπειρία ε λ ε υ θ ε ρ ί α ς, ούτε ξέρεις αν αυτή είναι κάτι το ευχάριστο ή όχι. Γιατί αν την είχες δοκιμάσει, θα μας συμβούλευες να την υπερασπιζόμαστε όχι με δόρατα, αλλά και με τσεκούρια (!!!)”.

Σχετικές μετοχές:
ΓΔ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
".... ο Επίκουρος έλεγε για τον Αριστοτέλη πως "αφού κατέφαγε την πατρική κληρονομιά, κατατάχθηκε στον στρατό και αφού απέτυχε κι εκεί άρχισε να εμπορεύεται φάρμακα. Αργότερα όταν άνοιξε η σχολή του Πλάτωνος, ο Αριστοτέλης πήγε και παρακολούθησε τις διαλέξεις - δεν ήταν και ανεγκέφαλος (ουκ ων αφυής)- και σταδιακά απέκτησε το γνωστό του χαρακτήρα"
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις